Welkom bij de blog 'Kook met ons!' Hier delen wij onze favoriete recepten en andere lekkernijen. De keukens waarvan we houden zijn zeer divers, je komt hier dus gerechten uit heel de wereld tegen. We houden gewoon van lekker eten! Als je zelf een lekker recept hebt voor op de site dan horen wij dit graag.
Veel plezier op onze site.
Adverteren bij Daisycon

vrijdag 16 januari 2009

Tajine


Een Tajine is een grote Marokkaanse aardewerken stoofpot waarin je heerlijke gerechten kunt maken. Vroeger gingen in de meeste Marokkaanse huishoudens aan het eind van de week de restjes vlees en groenten in de schaal, wat resulteerde in een heerlijke maaltijd.

Je hoeft wat mij betreft niet te wachten tot je wat restjes hebt. Volg gewoon dit recept!

Marokkaanse Tajine (hoofdgerecht, 4 personen)

  • 8 kippenpoten
  • 1 winterpeen, in plakjes
  • 1 grote courgette, in plakken
  • 2 handjes groene olijven zonder pit
  • 4 tomaten, in vieren
  • 2 uien, gesnipperd
  • 4 spaans pepers
  • 4 tenen knoflook, uit de pers
  • 1 liter kippenbouillon
  • rash el hanout (Marokkaanse tajine kruiden)
  • 800 gr aardappels, geschild en in stukken
  • peper, zout
  • olijfolie
  • extra benodigdheden: Tajine of grote braadpan

Kip ontvellen, inwrijven met peper, zout en rash el hanout. Kippenpoten in een koekenpan in wat olie bruin bakken. Kip in de tajine scheppen. Ui met knoflook en winterpeen in de olie bakken. Over de kip in de tajine verdelen. Aardappels en de olijven tussen de kip in de tajine leggen. Strooi er wat rash el hanout over en leg de Spaanse pepers heel in de tajine. Giet de bouillon erbij zodat alles goed onderstaat. Zet de deksel erop en op een klein pitje gaarstoven (minimaal 1 uur).

Bestrooi de plakken courgette met zout en rash el hanout. Bak ze met wat olie in de koekenpan een beetje bruin. Verdeel de courgette als de kip bijna gaar is over de kip. Leg de tomaten er ook bij. Laat nog even doorstoven totdat alles gaar is. Zet de tajine zo van het vuur op tafel en serveer er brood om te soppen bij.

Het is belangrijk dat de tajine heel langzaam gaar wordt en langzaam staat te prutten op het fornuis. Houd een sudderplaatje bij de hand als het te hard gaat.

Kijk voor meer Tajine gerechten:
Tajine
Tajine
Francis van Arkel

1 opmerking:

Kweepeer.nl zei

Een heerlijk recept Annelies! Mijn complimenten. Een paar weken geleden heb ik ook voor het eerst een Tajine gemaakt:
Tajine van lamsvlees met kweeperen. Bekijk het recept van Habiba maar eens. Het is echt een feestmaal. Stevig lamsvlees met het fris zoete van de kweepeer! Groet, Okke