Welkom bij de blog 'Kook met ons!' Hier delen wij onze favoriete recepten en andere lekkernijen. De keukens waarvan we houden zijn zeer divers, je komt hier dus gerechten uit heel de wereld tegen. We houden gewoon van lekker eten! Als je zelf een lekker recept hebt voor op de site dan horen wij dit graag.
Veel plezier op onze site.
Adverteren bij Daisycon

maandag 17 oktober 2011

Fresh spring rolls

Deze fresh spring rolls heb ik leren maken in Cambodja bij restaurant en kookschool Le Tigre de Papier. Fresh in deze context houdt in dat ze niet gefrituurd worden in plaats van de andere spring rolls (loempia's) die iedereen wel kent. Een heerlijk frisse gezonde snack dus!

Fresh spring rolls uit Cambodja
voorgerecht voor 2 personen

Ingrediënten

  • · halve komkommer
  • · 50 gram taugé
  • · 12 sperziebonen
  • · 50 gram wortel
  • · 6 blaadjes basilicum
  • · 6 blaadjes munt
  • · 6 rijstevellen (24 cm)

Voor de garnalen

  • · 1 eetlepel olie
  • · 1 teen knoflook, gehakt
  • · 1 koffielepel bruine suiker

Voor de saus

  • · 1 eetlepel olie
  • · 2 tenen knoflook, gehakt
  • · 1 fijngesnipperd sjalotje
  • · halve rawit, fijn gehakt, meer of minder naar smaak
  • · eetlepel bruine suiker
  • · sap van 1 limoen
  • · 2 eetlepels vissaus
  • · halve eetlepel kippenbouillonpoeder

Groenten voorbereiden

* Schil de komkommer en verwijder de zaadlijsten. Snij de komkommer zo, zodat je 12 repen hebt van ongeveer 8 centimeter.
* Snij de eindjes van de bonen.
* Snij de wortel in 18 dunne reepjes
* Blancheer de groenten in een pan met ruim kokend water. Boontjes 2 minuten, wortel 1 minuut, taugé en komkommer 30 seconden.
* Houd de verschillende groenten gescheiden en laat afkoelen.

Garnalen bakken
* Doe de olie in de pan en bak de knoflook goudbruin.
* Laat de suiker oplossen.

* Voeg de garnalen toe en bak ze gaar.

Saus maken
* Doe de olie in de pan en bak de knoflook, het sjalotje en de rawit.
* Laat de suiker oplossen en blus af met vissaus en limoensap.
* Meng de bouillonpoeder door het mengsel en laat afkoelen.

Rollen van de spring rolls

Stap 1
Maak een vel rijstepapier nat in een kom met
koud water en leg het vel op je werkblad.

Stap 2
Vouw aan de linkerkant een strookje van ongeveer 3 centimeter naar binnen zodat je een recht randje krijgt.

Stap 3
Leg op ongeveer een kwart van het midden de groenten in een nette strook over de gehele breedte van het rijstevel. Scheur de blaadjes basilicum en munt in stukjes en verdeel deze over de groenten.

Stap 4
Rol de spring roll eenmaal op tot net onder de helft van het vel.

Stap 5
Verdeel een streepje saus boven het gerolde gedeelte en leg er 4 garnalen tegen aan.

Stap 6
Rol de spring roll nu helemaal op tot een rolletje en serveer de spring rolls met de ‘shrimp side up’. De overgebleven saus kun je nog een beetje verdunnen met water en erbij serveren.


Geen opmerkingen: