Welkom bij de blog 'Kook met ons!' Hier delen wij onze favoriete recepten en andere lekkernijen. De keukens waarvan we houden zijn zeer divers, je komt hier dus gerechten uit heel de wereld tegen. We houden gewoon van lekker eten! Als je zelf een lekker recept hebt voor op de site dan horen wij dit graag.
Veel plezier op onze site.
Adverteren bij Daisycon

zondag 8 november 2009

Pompoensoep met kastanje, spek en salie

Zelf ben ik dol op soep. Heerlijk hartverwarmend voedsel op een koude dag. Nu het herfst is liggen er volop pompoenen in de winkels. Kastanjes zijn ook typische herfstlekkernijen die toevallig goed combineren met pompoen. Jamie Oliver heeft beiden samengevoegd in dit soepje.

Pompoensoep met spek, salie en kastanje (maaltijdsoep voor 4 personen)
  • 1 grote pompoen
  • 2 uien
  • 150 gr ontbijtspek
  • een bosje salie
  • 200 gr kastanjes (vacuĆ¼m voorverpakt)
  • 1 theelepel chilivlokjes
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1 liter kippenbouillon
  • olijfolie
  • peper en zout
  • extra benodigdheden: ovenschaal, grote pan en staafmixer

Verwarm de over voor op 200 graden. Snij de pompoen in blokjes. (Zelf schil ik de pompoen nooit, maar ik was hem wel goed). Doe de blokjes pompoen in een ovenschaal en besprenkel met olijfolie. Strooi de chilivlokjes en de gemalen koriander erover en wat gemalen zeezout. Meng alles goed doorelkaar en zet de schaal ongeveer 20 minuten in de oven.

Snij de plakjes ontbijtspek in reepjes en bak deze met wat olijfolie in een grote pan. Snipper de uit grof en voeg deze toe als de spekplakjes ongeveer 5 minuten hebben liggen bakken. Voeg eventueel nog wat olijfolie toe om de ui in te bakken. Snij de salieblaadjes heel fijn en voeg deze toe aan de pan. Laat alles 10 minuutjes bakken. Haal de kastanjes uit de verpakking en hak ze grof. Laat de kastanjes de laatste minuten meebakken.

Doe de bouillon in de pan en voeg de blokjes pompoen toe. Laat alles 20 minuutjes zachtjes koken. Pureer de soep met een staafmixer. Je kunt alles pureren tot een gladde egale soep. Je kunt er ook voor kiezen om eerder te stoppen zodat je nog wat stukjes in de soep overhoudt voor extra beet. Breng op smaak met peper en zout.

De soep is nu klaar om opgediend te worden. Serveer er grote stukken boerenbrood bij.

Garneertip: Snij 8 plakjes van een ciabatta. Leg de plakjes op zijn kant en bestrooi met geraspte parmezaanse kaas. Leg de plakjes ciabatta een paar minuutjes onder de hete gril tot de kaas is gesmoten en een beetje bruin begint te worden. Bak 4 plakjes spek knapperig in een koekenpan. Bak in het spekvet 8 blaadjes salie knapperig. Schep de soep in 4 soepkommen, schep er een lepel zure room in en garneer de kommen met de plakjes spek en de salie. Serveer de soep met de kaas ciabatta's.

Bron:
Thuis bij Jamie
Thuis bij Jamie
Jamie Oliver

1 opmerking:

Anoniem zei

Ik heb deze soep gemaakt en met zeer veel succes op tafel gezet. Enige kanttekeningen:
1. veel werk
2. de pitten schoon maken is ook een karwei, en heeft alleen een decoratieve functie
3. ik heb eeb uitgedrooge peper gebruikt en zeer fijn gesneden. Dat gaf een prima smaak met een goede balans tussen scherp en de rest.
4. Ik ga hem weer eens maken, maar nu zonder de pitten erbij.