Welkom bij de blog 'Kook met ons!' Hier delen wij onze favoriete recepten en andere lekkernijen. De keukens waarvan we houden zijn zeer divers, je komt hier dus gerechten uit heel de wereld tegen. We houden gewoon van lekker eten! Als je zelf een lekker recept hebt voor op de site dan horen wij dit graag.
Veel plezier op onze site.
Adverteren bij Daisycon

donderdag 10 december 2009

Cranberryjam

Een echte kerstjam! Zelf maak ik hem altijd begin december, dan kan ik er heel de kerstperiode van genieten.

Buiten dat hij heerlijk smaakt bij het kerstontbijt op een beschuitje of een sneetje brood zijn er nog veel meer mogelijkheden met deze jam!

Bijvoorbeeld bij een kaasplankje, of als garnituur bij wild, of verwarmd en verdund met een beetje appelsap over een bolletje ijs.

Cranberryjam (voor twee potten van 300 gram)

  • 340 gram verse gewassen cranberry's
  • 100 ml rode port
  • geraspte schil van 1 sinasappel
  • 250 gram suiker
  • 2 kruidnagels
  • 2 kaneelstokjes, gebroken
  • extra benodigdheden: 2 glazen jampotten

Doe de cranberry's met de rest van de ingrediënten in een grote pan. Breng alles aan de kook tot het flink borrelt. Laat alles ongeveer 10 minuten koken. Tussendoor help ik de cranberry's om stuk te koken door er met een lepel op te drukken.

Zorg ervoor dat de potten goed schoon zijn, het liefst gesteriliseerd. Dit doe je door de potten met deksels een paar minuten in een pan met kokend water te leggen. Giet de jam in de twee potten. Draai de deksel erop en laat ze ondersteboven afkoelen. Hierdoor zuigen de potten zichzelf vacuüm.

De potten zijn ongeveer twee maanden houdbaar. Geopende potten moeten in de koelkast bewaard worden.

Met deze cranberryjam kun je ook een saus maken. Heb je biefstuk gebakken? Leg de biefstukjes op een bord en dek af met aluminiumfolie. Zet het vuur onder de pan wat hoger en blus met een scheutje water. Voeg een eetlepel cranberryjam toe en laat alles even inkoken. Serveer bij de biefstuk.

Voor nog meer heerlijke jams:
Jams & chutneys
Jams & chutneys
Prince, T.

Geen opmerkingen: