Welkom bij de blog 'Kook met ons!' Hier delen wij onze favoriete recepten en andere lekkernijen. De keukens waarvan we houden zijn zeer divers, je komt hier dus gerechten uit heel de wereld tegen. We houden gewoon van lekker eten! Als je zelf een lekker recept hebt voor op de site dan horen wij dit graag.
Veel plezier op onze site.
Adverteren bij Daisycon

donderdag 14 januari 2010

Citroen-meringue taartjes

Lekkere frisse taartjes met zoet kruimeldeeg, 'lemoncurd' en meringue.


Citroen-merengue taartjes (voor 6 stuks)

Zoet kruimeldeeg
  • 200 gr bloem
  • 85 gr poedersuiker
  • 100 gr koude boter, in stukjes
  • 1 eidooier
  • snufje zout

Citroenvulling

  • 3 eieren
  • 50 gr boter
  • sap van 2 citroenen
  • geraspte schil van 1 citroen
  • 85 gr fijne suiker

Meringue

  • 2 eiwitten
  • 55 gr fijne suiker

Extra benodigdheden

  • 6 springvormpjes van 8 cm breed en 2 cm diep. Zelf gebruik ik de siliconen bakvorm 'tartelette' van Tupperware.
  • boter om in te vetten als je geen siliconen bakvorm gebruikt.
  • bakpapier
  • blindbakvulling, bijvoorbeeld droge bonen of ongekookte rijst

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet 6 kleine (spring)vormpjes van 8 cm breed en 2 cm diep in met boter.

Voor de bodem
Zeef voor het kruimeldeeg de bloem met het zout en de poedersuiker boven een grote kom. Voeg de koude in blokjes gesneden boter toe. Wrijf de boter door de bloem tot er grove kruimels ontstaan. Meng de eidooier en een eetlepel water door het deeg tot het een mooi deeg is geworden. Pak het deeg in plasticfolie en leg het minimaal 30 minuten in de koelkast.

Verdeel het deeg in 6 balletjes. Druk de balletjes op de bodem van de vormpjes uit tot een egaal laagje. Zet de bekleedde vormpjes 30 minuten in de koelkast.

Haal de vormpjes uit de koelkast en leg een velletje bakpapier in de vormpjes. Vul de vormpjes met bakbonen of ongekookte rijst. Bak de vormpjes 10 minuten blind. Verwijder het bakpapier en de vulling en bak de vormpjes nog eens 5 minuten.

Voor de citroenvulling
Meng de eieren, boter, de suiker, het sap en de schil in een hittebestendige kom. Hang de pan boven een pan met zacht kokend water. De kom mag het water niet raken. Blijf kloppen in de kom voor ongeveer 10 minuten. Het moet een dik en stevig mengsel worden. Laat het mengsel afkoelen. Schep de vulling in de vormpjes en zet ze 30 minuten in de koelkast.

Voor de meringue
Klop de eiwitten in een vetvrije en schone kom stijf. Voeg al kloppende de suiker lepel voor lepel toe. De eiwitten zijn klaar als al de suiker is opgelost en je een glanzende berg eiwit hebt.

Haal de taartjes uit de koelkast en verdeel de geklopte eiwit over de taartjes. Bak de taartjes tot de meringue goudkleurig is (ongeveer 10 minuten).

2 opmerkingen:

Simones Kitchen zei

Kijk daar was ik nou net naar op zoek! Ik ga dit zometeen maken! Klinkt erg lekker!

Anoniem zei

Heerlijk recept, maar moeilijk te volgen.