Welkom bij de blog 'Kook met ons!' Hier delen wij onze favoriete recepten en andere lekkernijen. De keukens waarvan we houden zijn zeer divers, je komt hier dus gerechten uit heel de wereld tegen. We houden gewoon van lekker eten! Als je zelf een lekker recept hebt voor op de site dan horen wij dit graag.
Veel plezier op onze site.
Adverteren bij Daisycon

dinsdag 22 november 2011

Papaya Salad

Een heerlijk gerechtje dat we hebben leren maken in Laos. Groene papaya is de onrijpe versie van de geel/oranje papaya zoals wij hem kennen. Bij de meeste toko's kom je een groene papaya wel tegen. Eventueel kun je de papaya vervangen door komkommer, maar de authentieke smaak krijg je echt alleen met groene papaya. Papaya Salad is een dagelijkse maaltijd in Laos die je eet met sticky rice. Laotianen doen er zelf meestal meerdere pepertjes in waardoor de salade loeiheet wordt. In deze versie doen we het rustig aan met de pepertjes.

Papaya Salad (bijgerecht voor 4 personen)



  • 1 groene papaya

  • 1 tomaat

  • 2 teentjes knoflook

  • 1/2 rawit peper, meer of minder naar smaak

  • 1 limoen

  • snufje zout

  • 1 eetlepen vissaus

  • 1 eetlepel suiker

  • gehakte geroosterde pinda's ter garnering

  • evt klein beetje trassi (garnalenpasta)

Stamp in een vijzel de knoflook, chillipeper met de suiker en een beetje zout tot een fijne pasta. Voeg eventueel de trassi toe. Snijd de tomaat in gove stukken en stamp deze ook even mee. Meng de pasta met de limoensap en de vissaus.

Schil de papaya en snijd hem in hele dunne reepjes. In Laos houden ze de papaya in de lengte vast en slaan ze met een mes gleuven in de papaya. Als je vervolgens met een dunschiller plakjes van de papaya schilt ontstaan er allemaal sliertjes. Ga zo door tot je bij de holle binnenkant komt. Meng de dressing door de papaya en proef... Moet de salade zoeter, zuurder of zouter? Naar smaak kun je nu nog suiker, limoensap of vissaus toevoegen. Garneer met gehakte pinda's.

Geen opmerkingen: