
Vorig jaar heb ik gelogeerd in een Chambre d'hotes in de Champagnestreek in Frankrijk. (Een echte aanrader, kijk op http://www.songerie.com/!) Naast een heerlijke plek om te logeren, is het ook een heerlijke plek om te eten. Naast een Chambre d'hotes is het namelijk ook een Table d'hotes. 'Eten wat de pot schaft', wat absoluut geen straf is als je een driegangen diner krijgt met heerlijke streekproducten en gemaakt door een goede kok. Een van de vriendinnen waar ik mee was is vegetarisch. De kokkin van La Songerie heeft toen bewezen dat vegetarisch helemaal niet saai of smaakloos hoeft te zijn, au contraire!
Op een van de avonden kregen we een warme linzensalade met een heerlijk kaasje voorgeschoteld: Chaource. Het heeft een beetje de structuur van geitenkaas, maar wordt gemaakt van koeienmelk. Heerlijk! Op onze laatste vakantie in Frankrijk kwam ik het kaasje Chaource tegen in de supermarkt. Een exemplaar is mee terug in de koelbox gegaan. In mijn tas met Franse boodschappen zaten ook le Puy linzen. Je raad het al..... 1+1=2
Le Puy linzen met Chaource (hoofdgerecht voor 2 personen)
Ingrediƫnten:
Ingrediƫnten:
- 100 gr Le Puy linzen
- 2 rode uien
- 2 theelepels gedroogde tijm
- 1 theelepel gedroogde rozemarijn
- vers gemalen peper
- 2 kleine maggi bouillonblokjes of 1 gewone voor 0.5 l bouillon
- 2 eetlepel rode wijnazijn
- olijfolie
- ongeveer 150 gr Chaource, in plakken
Bereidingswijze:
Doe de linzen in een pannetje met het bouillonblokje en doe de hoeveelheid water erbij zoals vermeld op de verpakking (meestal 6 keer zoveel water als linzen. Kook de linzen met de deksel erop zachtjes gaar in ongeveer 30 minuten.
Snijd de rode ui in dunne halve ringen. Bak de uien in de olijfolie goudbruin op een middelhoogvuurtje. Voeg na een paar minuten de tijm en rozemarijn toe en wat vers gemalen peper. Laat de uien verder zachtjes bakken. Ze moeten lekker bruin worden.
Controleer na een half uur of de linzen klaar zijn. Als het goed is zit er geen vocht meer bij de linzen en is al het water opgenomen door de linzen of verdampt. Is dat niet het geval, giet de linzen dan af.
Zet de pan van de uien uit en blus af met een de rodewijnazijn. Voeg daarna de linzen toe en roer alles goed door. Verdeel de linzen over twee borden en leg de plakken Chaource erbij. Serveren met een groene salade erbij.
Mocht je geen Chaource kunnen of willen kopen: Eigenlijk kun je elk kaasje er wel bij serveren. Brie of gorgonzola, wat je zelf lekker vind. Je kunt ook meerdere soorten kaas erbij serveren.
Aanvulling: Van de gastvrouw van La Songerie kreeg ik later nog een tip om dit recept nog lekkerder te maken.
Quote: "Persoonlijk vind ik de linzen nog lekkerder worden als je ze vooraf even laat marineren met wat heeeeeel fijn gesneden gember, een teentje knoflook en een blaadje laurier. Je kunt daarna de linzen hier in koken. Het blaadje laurier haal je er vlak voor het opdienen natuurlijk wel even uit."
Geen opmerkingen:
Een reactie posten