Welkom bij de blog 'Kook met ons!' Hier delen wij onze favoriete recepten en andere lekkernijen. De keukens waarvan we houden zijn zeer divers, je komt hier dus gerechten uit heel de wereld tegen. We houden gewoon van lekker eten! Als je zelf een lekker recept hebt voor op de site dan horen wij dit graag.
Veel plezier op onze site.
Adverteren bij Daisycon

vrijdag 19 september 2008

Vijgentaartje

Net als vorig jaar hebben wij op het huis van familie in Zuid-Frankrijk gepast. Dat 'oppassen' betekent dat je ook op de tuin moet passen. Vorig jaar rond dezelfde tijd leverde dat ons een paar kilo verse vijgen op. Maar de zomer van 2008 was ook in Frankrijk wat minder zonnig dan voorgaande jaren. Dus bij aankomst bleek dat we dit jaar hoogstens 3 vijgen vers van de boom konden eten. De rest van de vijgen was er gewoonweg nog niet klaar voor!

Enfin, in de moderne maatschappij zijn we niet afhankelijk meer van onze eigen oogst en hoeven we alleen maar ons karretje door de Supermarche te duwen op zoek naar verse vijgen. In een kookboek van Tip Culinair vond ik bijgaand toetje wat we tijdens onze vakantie getest hebben.

Hazelnoot-vijgentaartje (nagerecht voor 4 personen)

Ingrediƫnten:
  • 8 verse vijgen
  • 2 el bloem
  • 50 gr fijne suiker
  • 75 gr gemalen hazelnoten
  • zout
  • 1 ei
  • 1 eiwit
  • 2 el gesmolten boter
  • 1 el cognac
  • vers gemalen peper
  • 2 el citroenrasp
  • 4 eenpersoonsquichevormpjes van 9 cm doorsnee, ingevet
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 175 graden. Snijd 6 vijgen in plakjes en verdeel ze over de quichevormpjes.

Zeef de bloem en voeg de suiker en de gemalen hazelnoten toe. Gemalen hazelnoten kan je in de meeste Franse supermarkten kopen. In Nederland vind je het soms bij de natuurwinkel. Je kan het ook zelf maken door hele hazelnoten in de keukenmachine tot gruis te malen. Gemalen amandel kan ook, dat kom je wat vaker tegen in de Nederlandse supermarkten.

Voeg het zout, ei, eiwit, boter, cognac, peper en citroenrasp toe en meng dit tot een dik beslag. Schep het beslag op de vijgenplakjes in de vormpjes.

Snijd de overgebleven vijgen elk in 6 plakjes en verdeel ze over de vormpjes. Bak de taartjes in de over in 40 minuten goudbruin. Laat ze een beetje afkoelen en serveer ze met een bolletje vanilleijs.

Geen opmerkingen: