Enfin, in de moderne maatschappij zijn we niet afhankelijk meer van onze eigen oogst en hoeven we alleen maar ons karretje door de Supermarche te duwen op zoek naar verse vijgen. In een kookboek van Tip Culinair vond ik bijgaand toetje wat we tijdens onze vakantie getest hebben.
Hazelnoot-vijgentaartje (nagerecht voor 4 personen)
Ingrediƫnten:
- 8 verse vijgen
- 2 el bloem
- 50 gr fijne suiker
- 75 gr gemalen hazelnoten
- zout
- 1 ei
- 1 eiwit
- 2 el gesmolten boter
- 1 el cognac
- vers gemalen peper
- 2 el citroenrasp
- 4 eenpersoonsquichevormpjes van 9 cm doorsnee, ingevet
Verwarm de oven voor op 175 graden. Snijd 6 vijgen in plakjes en verdeel ze over de quichevormpjes.
Zeef de bloem en voeg de suiker en de gemalen hazelnoten toe. Gemalen hazelnoten kan je in de meeste Franse supermarkten kopen. In Nederland vind je het soms bij de natuurwinkel. Je kan het ook zelf maken door hele hazelnoten in de keukenmachine tot gruis te malen. Gemalen amandel kan ook, dat kom je wat vaker tegen in de Nederlandse supermarkten.
Voeg het zout, ei, eiwit, boter, cognac, peper en citroenrasp toe en meng dit tot een dik beslag. Schep het beslag op de vijgenplakjes in de vormpjes.
Snijd de overgebleven vijgen elk in 6 plakjes en verdeel ze over de vormpjes. Bak de taartjes in de over in 40 minuten goudbruin. Laat ze een beetje afkoelen en serveer ze met een bolletje vanilleijs.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten