- 4 plakken pancetta of ontbijtspek
- halve theelepel kaneel
- 2 uien, fijngehakt
- 1 winterpeen, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, uit de pers
- 3 eetlepels fijngehakte tuinkruiden (bijv. tijm, oregano, salie en rozemarijn)
- 400 gr suddervlees, runderlap of hoe je het ook wil noemen, grof gehakt
- 200 gr spekblokjes
- 2 blikken van 400 gr gepelde tomaten
- 300 ml rode wijn
- 2 laurierblaadjes
- 1 kleine pompoen, in kleine stukken
- theelepel chilivlokjes of 1 heel gedroogd spaans pepertje
- 1 eetlepel gestampte korianderzaadjes
- 1 pak verse lasagnevellen (250 gr)
- 400 gr mozzarella in kleine stukjes
- peper en zout
- olijfolie
- 5 dl crème fraiche
- 3 ansjovisfiletjes, fijngehakt
- vers geraspte parmezaanse kaas, ongeveer 150 gr
- extra benodigdheden: een vuurvaste pan met vuurvaste deksel
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bak de pancetta met de kaneel zachtjes in een vuurvaste pan. Heb je die niet, gebruik dan een gewone, grote pan, bijvoorbeeld een hapjespan. Voeg, als de pancetta goudbruin is, de ui, wortel, knoflook en tuinkruiden toe. Giet er ongeveer 4 eetlepels olijfolie bij. Voeg de rundvlees en de spekjes toe en laat alles 5 minuten bakken. Doe er de tomaten, de wijn, en de laurierblaadjes bij en laat alles aan de kook komen. Breng op smaak met peper en zout. Zet de pan met de deksel 2 uur in de voorverwarmde oven. Heb je geen vuurvaste pan? Doe alles dan in een ovenschaal en wikkel er flink wat alufolie omheen. Anders optie: Laat de pan anderhalf uur op een heel laag pitje op het vuur staan.
Wrijf de stukken pompoen in met olijfolie, chilivlokjes en korianderzaadjes en strooi er peper en zout over. Doe de pompoen in een ovenschaal en bak gedurende 45 minuten in de oven op 180 graden (samen met de saus). Roer de crème fraiche, ansjovis en de helft van de parmezaanse kaas door elkaar en breng op smaak met zout en peper.
Verhoog de temperatuur van de oven naar 200 graden. Vet een ovenschaal in met olijfolie. Bedek de bodem van de schaal met lasagnevellen. Schep er de helft van de saus, een derde van de witte saus op en strooi er een derde van de geraspte parmezaan over. Leg de helft van de pompoen erop en dek af met voldoende lasagnevellen. Schep de rest van de saus, een derde van de witte saus, en ook weer een derde van de in de schaal en maak de pompoen op. Dek af met lasagnevellen en smeer de laatste witte saus over de laag lasagnevellen. Strooi de stukjes mozzarella over over de de rest van de parmezaan.
Zet de lasagne 30-35 minuten in de voorverwarmde oven. Eet er een groene salade bij en wat brood. Bak de lasagne ook als je hem invriest. Laat hem goed afkoelen en pak hem goed in met folie. De lasagne kan je voor gebruik laten ontdooien en opwarmen in de magnetron. Je kan hem ook bevroren in de oven zetten en de oven op 180 graden zetten. De lasagne kan ontdooien terwijl de oven op temperatuur komt. In ongeveer een half uur is je lasagne dan warm genoeg.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten