Soto Ajam (soep, voor 4 personen)
- 5/6 kippenbouten (schouder en poot)
- zakje soto ajam boemboe van de toko
- 1 stengel sereh (citroengras)
- stuk gember ter grote van je duim, geschild en in stukjes
- een paar djeroek poeroet blaadjes (limoenblaadjes)
- 4 a 5 rawits (kleine verse pepers)
- 5 tenen knoflook
- 1,5 liter kippenbouillon
- 2 eetlepels olie
- extra benodigdheden: grote soeppan en een groot kruiden-ei
om erbij te serveren:
- pakje glasmie
- fijngesneden bosui
- klein bakje taugé
- grof gesneden selderij
- 4 hard gekookte eieren
- gebakken uitjes
Laat de olie heet worden in een grote soeppan. Bak het zakje boemboe kort aan. Voeg de bouillon toe en pers de knoflook erbij uit. Doe de gember, djeroek poeroet blaadjes en de rawits in het kruiden-ei en hang dat in de soep. Pas op dat je de rawits niet kapot maakt. Het is de bedoeling dat de rawits alleen hun smaak af geven en niet hun pittigheid! Als je geen kruiden-ei hebt kun je de ingrediënten los in de pan doen en er later uitvissen met een schuimspaan. Hak de serehstengel in 4 stukken en voeg deze toe. Leg de kippenbouten erbij in de pan en laat alles voor ongeveer 2 uur zachtjes prutten.
Zet het vuur uit en vis de kippenbouten uit de pan. Laat ze op een bord even afkoelen. Vis de stukjes serehstengel er uit en eventueel de djeroek blaadjes, de rawits en de gember als je geen kruiden-ei hebt gebruikt. Pluis de kip. Dit betekent dat je het vel en de botjes weg doet en de stukken vlees in stukjes scheurt. Doe de gepluisde kip terug in de pan. De soep is nu klaar. Bereid de glasmie volgens de verpakking en pel de eieren. Verdeel de glasmie over 4 soepkommen. Doe daar bovenop een ei in stukjes. Schep de soep over de kommen. Aan tafel kan iedereen zelf bosui, selderij, taugé en gebakken uitjes toevoegen.
Voor meer Indische gerechten:
De authentiek Indische Keuken
Lonny Gerungan
Geen opmerkingen:
Een reactie posten