Welkom bij de blog 'Kook met ons!' Hier delen wij onze favoriete recepten en andere lekkernijen. De keukens waarvan we houden zijn zeer divers, je komt hier dus gerechten uit heel de wereld tegen. We houden gewoon van lekker eten! Als je zelf een lekker recept hebt voor op de site dan horen wij dit graag.
Veel plezier op onze site.
Adverteren bij Daisycon

dinsdag 15 december 2009

Rookoven

Er is in nieuwe aanwinst in huis en dat is een rookoven. Je kan er heerlijke gerechten uit maken en hier zijn we dan ook mee aan het experimenteren. Zo hebben we al makreel en zalm gerookt. Het roken is zeer eenvoudig en het enige wat je in huis moet hebben is houtmot. Dit is verkrijgbaar in vele soorten.

De rookoven is ook een mooie aanvulling op onze weber bbq. Zo kan je vlees eerst even roken in de oven en daarna op de bbq afbakken.

Het laatste recept wat we gemaakt hebben is gerookte eend. Dit kan zowel als voorgerecht als hoofdgerecht dienen. Alleen even de hoeveelheden aanpassen.

Gerookte eendenborst (4 personen)
  • 4 eendenborsten
  • 2 eetlepels sesamolie
  • 3 eetlepels rijstwijn of droge sherry
  • 2 eetlepels houtmot (alder of hickory)
  • 1 eetlepel zwarte thee
  • 1 theelepel suiker
  • 40 gram boter
  • peper, zout

Maak een mengsel van zout, peper, sesamolie en de rijstwijn of droge sherry. Bestrijk hiermee de eendenborsten en leg ze met de velkant naar beneden op het rooster van de rookoven. Rook ze 5 minuten, op wat hoger vuur (ongeveer 90 graden), op een mengsel van houtmot, thee en suiker. Haal ze uit de rookoven en snijd het vel kruiselings in tot op het vlees. Bak de eendenborsten in de boter goudbruin. Eerst de velkant 6 minuten en daarna nog 3 minuten de andere kant. Laat na het bakken de eendenborst even rusten (eventueel in aluminiumfolie). Snijd de eendenborst in plakken.

Tip: serveer het met de Cranberryjam die ook op onze site staat.

Bron:
Gerookte lekkernijen
Gerookte lekkernijen
Cecile Thijssen

Geen opmerkingen: